Az épület - Bedő ház - Portál
Az épület - Bedő ház - Portál


Bedő Ház portál 1997 "Vidor Emil, a ház tervezője, minden házát más stílusjegyekkel alkotta meg, és minden felvett stílusirányzaton belül olyan remekművet alkotott, amely egyúttal annak az irányzatnak extravagáns példája"

"Külön érték a formálásában példa nélkül álló bejárati kovácsoltvas kapu, amelynek már szintén csak egy része maradt meg, elpusztult a jelenleg nagyon elhanyagolt, teljes felújításra váró épület sok más részletével együtt. Legnehezebben a két hatalmas, pókhálószerüen osztott fa üzletportál lesz pótolható." (lásd fentebb a nagyítható képet)

Szöveg: Gerle János - Lugosi Lugo László,
A szecesszió Budapesten, Magyar Könyvklub, 1999Bedő Ház portál 2007 Gerle János a magyar szecessziós építészet történészének aggodalma jogos volt 1999-ben. A felújítást, az anyagi és szakmai nehézségek ellenére, végül siker koronázta, és az épület újjávarázsolásában Gerle János is részt vállalt.

Formai párhuzamok
1897
Paul Hankar - Bruxelles, Ciamberlani hotel
1902
Alphonse Mucha - Documents Décoratifs
1904
M.O.Eisenstein - Riga, Alberta ut, 4
A legelső art-nouveau épületek tervezői: Victor Horta (Hotel Tassel, 1882-83) és a kevésbé ismert Paul Hankar (Hankar ház, 1883). Hankar használta először az ablakoknál és a portáloknál a felső részben elhelyezett nagy körformákat, sugarasan elágazó ives vonalakat, fabordázatban kivitelezve. Ez a tipusú ablakforma ill. portálalakzat egész Belgiumban, majd Európa más részén is követésre talált.

Alfons Mucha 1902-ben adja ki Documents décoratifs cimmel a legfontosabb diszitőmotivumainak gyűjteményét. Célja, hogy kézikönyvet alkosson tervezők, grafikusok, illusztrátorok részére. Csak igy tudta kielégiteni a tanácsért hozzáfordulók nagy tömegét. A négy kötetes könyv egész Európában hatalmas siker, a tervezők bibliája lesz a művészeti iskoláktól iparosokig, iparművészekig.

M.O.Eisenstein Riga főépitésze volt...(folyt. köv.)